WAT IS CAPOEIRA?

Twee tegenstanders dagen elkaar uit op het ritme van de muziek. Niet om de ander uit te schakelen maar om hem of haar te slim af te zijn. Of te overtreffen met trucs.
Bewegingen kunnen sierlijk en acrobatisch zijn, of meer echte aanval- en verdedigingtechnieken.
Niet iedereen kent Capoeira. Maar de Braziliaanse bewegingskunst is over de hele wereld steeds populairder aan het worden. Capoeira is ontwikkeld door de West-Afrikaanse slaven die in de 16de eeuw naar Brazilië werden gedeporteerd waar ze moesten werken op de plantages van hun Portugese overheersers. Deze slaven namen hun verschillende gebruiken, dansen, vechtkunsten en andere uitingen van hun cultuur met zich mee. Vaak wordt aangenomen dat Capoeira zich heeft ontwikkeld als verzet tegen de overheersing.

 

"Het unieke en aantrekkelijke van Capoeira ligt in de veelzijdigheid ervan", zegt Jeroen Kinsbergen. Hij speelt sinds  2000 Capoeira bij de capoeiragroep Berimbau de Ouro en brengt sinds 2008 capoeira naar Amsterdam Noord. "Ik leerde Capoeira van de Braziliaan Luis Carlos Afonso, beter bekend als 'mestre Marreta'. Iedere capoeirista krijgt een bijnaam wanneer hij of zij de sport langer beoefent." De twee meter lange Jeroen kreeg de bijnaam Biriba (Braziliaanse boomsoort). In 2022 kreeg Biriba de graad van contramestre een bijzondere titel die waardering uitspreekt voor zijn inzet in de wereld van capoeira.

"Capoeira is voor iedereen, voor jong en oud, man en vrouw. En dus ook voor kinderen. Juist kinderen blijken het enorm leuk te vinden! In mijn lessen leg ik de nadruk op ieders eigen mogelijkheden. Ik ga ervan uit dat iedereen iets kan leren. Je speelt capoeira en dat is ook meteen de charme. In het capoeira spel is er een dialoog tussen twee spelers, communicatie door beweging die allerlei verschillende vormen kan aannemen. Het trainen van capoeira geeft een unieke combinatie van muziek, aanval- en verdedigingstechnieken, acrobatiek, conditie, kracht en flexibiliteit. Maar is vooral supercool om te doen!"

 

Here a link to a PDF with songs we usually sing.