Wat is capoeira?

Twee tegenstanders dagen elkaar uit op het ritme van de muziek. Niet om de ander uit te schakelen maar om hem of haar te slim af te zijn. Of te overtreffen met trucs. Bewegingen kunnen sierlijk en acrobatisch zijn, of meer echte aanval- en verdedigingtechnieken. Niet iedereen kent Capoeira. Maar de Braziliaanse bewegingskunst is over de hele wereld steeds populairder aan het worden. Capoeira is ontwikkeld door de West-Afrikaanse slaven die in de 16de eeuw naar Brazilië werden gedeporteerd waar ze moesten werken op de plantages van hun Portugese overheersers. Deze slaven namen hun verschillende gebruiken, dansen, vechtkunsten en andere uitingen van hun cultuur met zich mee. Vaak wordt aangenomen dat Capoeira zich heeft ontwikkeld als verzet tegen de overheersing.

 

"Het unieke en aantrekkelijke van Capoeira ligt in de veelzijdigheid ervan", zegt Jeroen Kinsbergen. Hij speelt sinds 12 jaar Capoeira en brengt de sport nu naar Edam Volendam. Sinds 2 jaar woont Jeroen in Edam. "Ik leerde Capoeira van de Braziliaan Luis Carlos Afonso, beter bekend als 'mestre Marreta'. Iedere capoeirista krijgt een bijnaam wanneer hij of zij de sport langer beoefent." De twee meter lange Jeroen kreeg de bijnaam Biriba (Braziliaanse boomsoort).

"Capoeira is voor iedereen, voor jong en oud, man en vrouw. En dus ook voor kinderen. Juist kinderen blijken het enorm leuk te vinden! In mijn lessen leg ik de nadruk op ieders eigen mogelijkheden. Ik ga ervan uit dat iedereen iets kan leren. Je speelt capoeira en dat is ook meteen de charme. In het capoeira spel is er een dialoog tussen twee spelers, communicatie door beweging die allerlei verschillende vormen kan aannemen.Het trainen van capoeira geeft een unieke combinatie van muziek, aanval- en verdedigingstechnieken, acrobatiek, conditie, kracht en flexibiliteit. Maar is vooral supercool om te doen!"

Mestre Marreta

 

Mestre Marreta, alias Luiz Carlos Afonso, started to teach capoeira 25 years ago as one of the first teachers in Euorope, first in Portugal, later in Paris and today he is based in Amsterdam and Montes Claros (Brazil). 

Professor Biriba

De twee meter lange Jeroen Kinsbergen is professor Biriba. Hij begon in 2000 met capoeira. In het capoeiraspel vond hij een ideale combinatie van vechtsport en persoonlijke expressie. In 2007 kreeg hij de graad van professor van zijn capoeira meester mestre Marreta. Hierdoor was hij in staat zijn ambitie een eigen groep te starten vorm te geven. Sinds 2008 geeft hij capoeira lessen voor Berimbau de Ouro.

 

Berimbau de Ouro

Mestre Carne de Cobra richt in 1978 een school op: Associação de Capoeira Regional Berimbau de Ouro dos Irmãos Unidos do Mestre Carne de Cobra. Als Marreta kort daarna in Sete Lagoas een eigen school begint neemt hij die naam over: Academia de Capoeira Berimbau de Ouro. Het is gebruikelijk dat, wanneer je leraar wordt, je de naam van de school van je Mestre overneemt. 

 

Locatie Amsterdam & Edam

Locatie: Amsterdam, dinsdag en vrijdag (volwassenen), 19.00 tot 21.00, Distelweg 79

Locatie: Edam, woensdag (kinderen), 16.00 tot 17.00, Langemeerstraat 14


Berimbau de Ouro, professor Biriba weergeven op een grotere kaart